Audio

Alle opnames op deze pagina zijn gemaakt op de vorige locatie van het orgel, de Sint-Gertrudiskerk te Utrecht. Opnames op de huidige locatie, de Broederenkerk te Deventer, volgen later.

Nog verse nostalgie: Koen van Andel bespeelt zelf zijn Van Andel-orgel, vlak voor de overplaatsing naar Deventer:

TIP 1: luister op YouTube naar Poco lento no. 5 in c en Non troppo lento no. 4 in E (C. Franck), uitgevoerd door Laurens de Man op het Van Andel-orgel.
Hij gebruikt daarbij de bijzondere Tremolo, die zorgt voor een dynamisch vibrato, in sterkte en snelheid variabel tijdens het spelen.

TIP 2: luister op YouTube naar de partita ‘Ach wie nichtig, ach wie flüchtig‘ (G. Böhm), uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

TIP 3: luister op YouTube naar het Concerto in G, BWV 973 (A. Vivaldi, bewerkt door J.S. Bach), uitgevoerd door Laurens de Man op het Van Andel-orgel.

TIP 4: luister op YouTube naar ‘Das alte Jahr vergangen ist’, BWV 614 (J.S. Bach) , uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

TIP 5: luister op YouTube naar de Sonate in d van Baldassare Galuppi, uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

Hier zijn – van een andere artiest – enkele korte improvisaties te horen van de situatie in Utrecht:

01 – Holfluit 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Bourdon 8′ (P)

02 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

03 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Woudfluit 2′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

04 – Eerst Prestant 4′ B/D, vervolgens Holfluit 8′ B/D + Prestant 4′ B/D, tot slot Holfluit 8′ B/D. Op het pedaal klinkt de Bourdon 8′.

05 – Woudfluit 2′ B/D, Bourdon 8′ (P)

06 – Holfluit 8′ B/D, Woudfluit 2′ B/D

07 – Prestant 4′ B, Holfluit 8′ D, Hobo 8′ D, Bourdon 8′ (P)

08 – Holfluit 8′ B/D, Basson-Hobo 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

09 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Basson-Hobo 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

10 – Tutti

N.B.: de opnames 01, 04, 05 en 06 dateren van kort na de overplaatsing, de overige opnames zijn eind 2014 gemaakt, vlak na de toevoeging van de Basson-Hobo en de Pedaalkoppel. In verband met het stookseizoen waren een integrale stembeurt en de definitieve intonatie van de Basson-Hobo voor deze laatste opnames nog niet uitgevoerd.

Ter vergelijking: in het ‘Archief‘ is te horen hoe het orgel voor de verhuizing in 2005 klonk op Koens slaapkamer.