Situatie Utrecht

De huidige dispositie is als volgt:

Manuaal
Holfluit
Prestant
Woudfluit
Basson-Hobo
(C-f”’)
8’ B/D
4’ B/D
2’ B/D
8’ B/D
Pedaal
Subbas
Bourdon
(C-d’)
16’ (c-d’ tr. uit Holfluit)
8’ (tr. uit Holfluit)
Speelhulpen
Pedaalkoppel
Tremolo (instelbaar)
Trede voor inschakelen Pr. 4’ B+D
Trede voor uitschakelen Pr. 4’ B+D
Temperatuur: evenredig zwevend
Toonhoogte: a’ = ±440 Hz bij 16° C
Systeem: mechanische sleeplade, m.u.v. Bourdon 8’/Holfluit 8’ C-d’/Subbas 16’ c-d’ (elektrisch) en Subbas 16’ C-H (elektro-pneumatisch)

Tremolo
De Tremolo is in snelheid én in diepte van de slag instelbaar, ook gedurende het spelen. Dus zelfs binnen één toon kun je, net als zangers en andere instrumentalisten, een extra dimensie toevoegen door het vibrato te variëren.
Door het in- en uitschuiven van de knop kan de sterkte traploos worden geregeld, door het draaien van de knop kan de snelheid traploos worden geregeld, zoals te zien in deze demonstratie. En dat alles zonder elektr(onic)a, alles puur en klassiek op orgelwind!
Vanzelfsprekend kun je de Tremolo ook naar smaak vastzetten op één snelheid en diepte, zodat je gewoon het effect van een klassieke tremulant hebt.
Op de pagina ‘Audio’ zijn muziekvoorbeelden te vinden waarbij de Tremolo wordt gebruikt.

Afmetingen
De afmetingen van het orgel zijn als volgt:
situatie-utrecht (32)

Rondom het orgel is ca. 0,5 m ruimte nodig. Aan vloeroppervlak is er dus ca. 2,5 m breedte en 3,2 m diepte nodig. De totale hoogte is 3,06 m.

Pijpwerk
De Holfluit 8′ en Prestant 4′ zijn afkomstig uit het orgel van de voormalige R.K. Sint-Antonius van Padua aan de Boschjesweg te Rotterdam, kortweg de Boschjeskerk (Valckx & Van Kouteren, 1954; zie ‘Archief‘).
De Woudfluit 2′ is vervaardigd door Standaart aan het begin van de twintigste eeuw. In welk orgel deze stem heeft gefungeerd, is onbekend. Tien pijpen van de Roerfluit 8′ uit hetzelfde orgel zijn gebruikt om vanaf gis” de vanaf dat punt conische pijpen van de Bourdon van Valckx & Van Kouteren (nu Holfluit genaamd) te vervangen. Dit levert een betere klankaansluiting op de lagere (gedekte) Bourdonpijpen.
Het tongwerk is een door Stinkens uit Zeist vervaardigde Regaal voor een huisorgel in Den Haag. De bekers hebben een licht trechtervormig onderstuk met een sterker trechtervormig bovenstuk, zoals bij het register Hobo vaak voorkomt. De bovenranden zijn voorzien van intoneerdeksels. Dit register is reeds geplaatst, maar dient nog gerestaureerd en op de nieuwe situatie geïntoneerd te worden.
De Subbas 16’ bezit een groot octaaf van multiplex van het orgelpositief uit de Evangelische Kirche te Klingenberg am Main (Duitsland), vervaardigd door Walcker Orgelbau (positief type D3, opus 5020, bouwjaar 1971).

Tractuur en overig
Om ruimtelijke redenen is ervan afgezien om de Subbaspijpen mechanisch aan te sturen. In plaats daarvan wordt een elektronisch signaal van de toetscontacten op een printplaat omgezet in een elektrisch signaal voor elektromagneten.
De elektromagneten schakelen balgjes die uiteindelijk de pijpventielen openen. In feite is dit dus een soort elektro-pneumatische Taschenlade met een vleugje elektronica. Behalve dat deze aanleg ruimte overlaat tussen hoofd- en pedaalkas voor o.a. de windmotor, vormt het ook een leerzame verkenningstocht in de orgelbouw, langs de meest gangbare tractuursystemen.
De pedaallade is uit esthetische en praktische overwegingen uitgevoerd als onderdeel van de vlonder waarop het orgel is geplaatst. Veel delen zijn uitgevoerd in plexiglas, zodat de balgjes en elektromagneten te zien zijn. Zo wordt benadrukt dat een orgel ook een boeiend technisch apparaat is, iets wat normaal helaas verscholen blijft voor de argeloze luisteraar.
In mei 2014 zijn de registerknoppen aan de registertrekkers gemonteerd en in november 2014 de pedaalkoppel. Meer daarover is te lezen onder ‘Actueel‘.
Begin 2017 is tenslotte de Tremolo geplaatst. Daarvoor is een bijzondere constructie toegepast, die op termijn ook onder ‘Actueel’ zal worden belicht.

Met de voltooiing van de Tremolo is het orgel in principe compleet en klaar. Maar zoals menig hobbyproject zal ook dit orgel gaandeweg nog wel wat verfijnd en bijgeschaafd worden. Blijf dus het nieuws in de gaten houden!