Begin 2006 bouwde ik mijn orgel op in de Utrechtse Sint-Gertrudiskerk – een prachtige locatie, qua ontwerp, sfeer én akoestiek. Maar nu, voorjaar 2018, na ruim twaalf jaren, heb ik het inmiddels met het gebouw vergroeide instrument ontworteld, gedemonteerd en verwijderd; kort daarna, met Pasen (1 april 2018) is de R.K. Sint-Gertrudiskerk definitief gesloten en in de verkoop gegaan, met een (mij) vooralsnog onbekende bestemming.

Mijn orgel dreigde door de kerksluiting op straat te komen staan, maar na een lange en spannende zoektocht heb ik gelukkig een eveneens schitterende nieuwe locatie gevonden! Alhoewel, nieuw? Het gaat om de Broederenkerk te Deventer (officieel de R.K. Sint-Lebuinuskerk), die in eerste aanleg dateert uit 1335. Ik ervaar het als een geschenk en een voorrecht dat mijn orgel op die unieke locatie aan een nieuwe ‘levensfase’ mag beginnen.

Het zal nog even duren voordat het orgel in Deventer speelklaar is (berichtgeving volgt te zijner tijd). In de tussentijd hoop ik af en toe enkele ‘historische’ opnames te publiceren die nog op de plank liggen uit het ‘Utrechtse tijdperk’ van mijn orgel. De eerste daarvan heb ik zowaar zelf gespeeld, hoewel ik eigenlijk geen orgel kan spelen! Maar omdat ik een manier zocht om afscheid te nemen van de twaalf Utrechtse jaren, heb ik toch mijn best maar eens gedaan. Hieronder het resultaat. Luister en bibber mee met de Tremolo:

En zo begint het in Deventer langzaamaan vorm te krijgen: