PRIMEUR: klik hier voor een afspeellijst met opnames van het Van Andel-orgel bespeeld door Wout van Andel na de overplaatsing naar de Broederenkerk in Deventer. Vanaf het derde werk in deze lijst is zelfs de in 2022 toegevoegde zwelkast te horen!!!

Alle opnames HIERONDER zijn gemaakt op de vorige locatie van het orgel, de Sint-Gertrudiskerk te Utrecht! 

Nog verse nostalgie: Koen van Andel bespeelt zelf zijn Van Andel-orgel, vlak voor de overplaatsing naar Deventer – het enige orgelwerk dat hij ooit (min of meer) in de vingers heeft gekregen:

TIP 1: luister op YouTube naar Poco lento no. 5 in c en Non troppo lento no. 4 in E (C. Franck), uitgevoerd door Laurens de Man op het Van Andel-orgel.
Hij gebruikt daarbij de bijzondere Tremolo, die zorgt voor een dynamisch vibrato, in sterkte en snelheid variabel tijdens het spelen.

TIP 2: luister op YouTube naar de partita ‘Ach wie nichtig, ach wie flüchtig‘ (G. Böhm), uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

TIP 3: luister op YouTube naar het Concerto in G, BWV 973 (A. Vivaldi, bewerkt door J.S. Bach), uitgevoerd door Laurens de Man op het Van Andel-orgel.

TIP 4: luister op YouTube naar ‘Das alte Jahr vergangen ist’, BWV 614 (J.S. Bach) , uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

TIP 5: luister op YouTube naar de Sonate in d van Baldassare Galuppi, uitgevoerd door Matthijs Visscher op het Van Andel-orgel.

Hier zijn – van een andere artiest – enkele korte improvisaties te horen van de situatie in Utrecht:

01 – Holfluit 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Bourdon 8′ (P)

02 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

03 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Woudfluit 2′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

04 – Eerst Prestant 4′ B/D, vervolgens Holfluit 8′ B/D + Prestant 4′ B/D, tot slot Holfluit 8′ B/D. Op het pedaal klinkt de Bourdon 8′.

05 – Woudfluit 2′ B/D, Bourdon 8′ (P)

06 – Holfluit 8′ B/D, Woudfluit 2′ B/D

07 – Prestant 4′ B, Holfluit 8′ D, Hobo 8′ D, Bourdon 8′ (P)

08 – Holfluit 8′ B/D, Basson-Hobo 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

09 – Holfluit 8′ B/D, Prestant 4′ B/D, Basson-Hobo 8′ B/D, Subbas 16′ (P), Pedaalkoppel

10 – Tutti

N.B.: de opnames 01, 04, 05 en 06 dateren van kort na de overplaatsing, de overige opnames zijn eind 2014 gemaakt, vlak na de toevoeging van de Basson-Hobo en de Pedaalkoppel. In verband met het stookseizoen waren een integrale stembeurt en de definitieve intonatie van de Basson-Hobo nog niet uitgevoerd.

Ter vergelijking: in het ‘Archief‘ is te horen hoe het orgel voor de verhuizing in 2005 klonk op Koens slaapkamer.