Over datgene wat Koen van Andel het minste heeft, is uitgerekend het meeste te vertellen: zijn vrije tijd.

De voornaamste hobby van Koen heet ‘orgels’. Dat houdt in: lectuur en literatuur over orgels lezen, bezoeken van orgels tijdens concerten of op individuele afspraak, cd’s verzamelen en luisteren, foto’s maken, geluidopnames maken, registreren bij concerten, het bouwen van een orgel en het promoten van de orgelkunst in het algemeen.

Die promotie bestaat uit het organiseren van concerten, het individueel ontvangen van belangstellenden (of mensen die je belangstellend zou willen maken) en het combineren van orgelmuziek en cabaret.

Met reguliere orgelconcerten bereik je vooral het al bestaande orgelpubliek. Je kunt je liefde voor alle details uit de orgelkunst delen met relatief deskundige luisteraars. Het voordeel is dat de orgels met passend orgelspel tot hun recht komen, maar een concert is vaak wat statisch en afstandelijk; de luisteraar is passief.

Als je daarentegen mensen van dichtbij, van binnen en van buiten een orgel kunt laten zien, horen en voelen, dan gaat het vaak veel meer leven dan bij een concert. Bovendien kun je directer inspelen op hun vragen en interesses. Met name bij niet-deskundigen en mede-jongeren geeft deze vorm van ‘promotie’ enorm veel voldoening, temeer daar je er een leuk dagje uit (in Utrecht) van kunt maken!

In 2008 heeft Koen tweemaal een cabaretvoorstelling met orgelmuziek (of een orgelconcert met cabaret, net hoe je het bekijkt) gegeven voor familie en vrienden. Deze synthese, die op het eerste gezicht misschien wat gevoelig ligt, kan juist de humor, levendigheid en relativering geven die zo nodig is om de vooroordelen over orgels weg te nemen, mensen over de drempel te helpen en te laten zien wat er allemaal voor moois met orgels mogelijk is. Het ligt dan ook in Koens bedoeling in de toekomst dit element van zijn hobby nog verder uit te breiden.

Het registreren bij concerten doet Koen sinds 1996. Zijn debuut was op het befaamde Vater-Müllerorgel van de Oude Kerk in Amsterdam, waarmee hij altijd een bijzondere band heeft gehouden. Ondanks een wat wankele gezondheid blijft deze oude makker onbetaalbaar veel teruggeven voor alle energie die je erin moest stoppen. Indrukwekkend!

Na het debuut in de Oude Kerk zijn er gelukkig nog veel meer andere orgels geweest, groot en klein, waar Koen verknocht aan is geraakt. Natuurlijk zijn er favorieten, maar Koen stelt niet graag een top-drie of top-tien van ‘mooiste orgels’ op, want ieder orgel is op zijn eigen manier mooi en dat laat zich niet zinvol vergelijken. Zo heeft ook elke muziekstijl haar eigen charme!

Het bezoeken van orgels op individuele afspraak doet Koen sinds 2001, meestal samen met organist/orgelmaker Sander Booij. Koen doet de organisatie en pr van deze zogeheten ‘orgeltochten’ en Sander zorgt voor de muziek. Door het hele land heeft het tweetal al talloze legendarische, mooie en leerzame ontmoetingen met orgels gehad.

Bestaat het leven van Koen behalve uit zijn werk en orgels ook nog uit iets anders, wat normale mensen ook doen? Jazeker, Koen kan ook enorm genieten van een avond nietsdoen op een bank, onder het genot van geluid van orgels of gesprekspartners.

Verder is hij, naast een gezonde eter, een fijnproever op het gebied van aardappelchips (naturelsmaak, alstublieft!) en gerechten met peper (zolang de rekening maar niet gepeperd is), speelt hij graag met de Nederlandse taal tijdens het schrijven van columns en andere teksten (conferences bijvoorbeeld, die hij graag zelf opvoert), die steevast veel meer woorden bevatten dan strikt noodzakelijk en blijft hij ’s nachts graag te lang op. Dat laatste hangt samen met een voorkeur voor uitslapen, maar deze hobby kan hij slechts zelden uitoefenen.

Behalve voor orgels heeft Koen ook veel bewondering voor andere zaken die door mensenhanden zijn gemaakt (kunst, cultuur, gebouwen, dorpen, steden) en zeker ook voor alles wat mensenhanden nooit zelf zullen maken: natuur. Dat betekent dat hij zich onderweg nooit hoeft te vervelen; er is altijd wat moois en boeiends om je heen te zien in de wereld! Overal zit een verhaal achter…