Dat is 2011 op z’n koenst!

Bekijk hier de flyers van toen (die inmiddels lang en breed geland zijn)

In de eerste helft van 2011 heb ik een aantal activiteiten georganiseerd voor UT-studenten en –medewerkers, bedoeld om onderwijs en ontspanning dichter bij elkaar te brengen.
Wie mij kent van colleges, weet dat ik altijd op zoek ben geweest naar relativering, plezier, humor en inspiratie om het (droge) leren en studeren mee aan te vullen. Maar dat was niet genoeg; ik was er dankbaar voor dat ik als docent behalve leuke collega’s ook een ‘publiek’ vol bijzondere individuen voor me had, bij wie het loont en inspireert om samen eens verder te kijken naar de wereld om de kale lesstof heen. Dat wilde ik graag nog meer gestalte geven, ook buiten de colleges.

Mede dankzij enthousiaste reacties van een aantal studenten en collega’s, heb ik daarom een paar activiteiten opgezet die hopelijk een verrijking zijn geweest in de (toch al) rijke cultuur op en om de campus.

Op het programma stonden onder andere:

  • Een filmavond
  • Lezingen over techniek en vormgeving van orgels
  • Muzikale uitwisselingen
  • Verpozende pauzeactiviteiten (ofwel verpauzende activiteiten)
  • Spellen die ons thuisgevoel op de campus moeten onderstrepen/versterken

De aankondigingen van destijds zijn hieronder letterlijk overgenomen, alsof het nog 2011 is…

Koen(st)
_______________________________________________________________________________________

PROGRAMMA

Dinsdag 15 februari 2011 – Filmavond

  • Film van ‘Hans uit balans’:        19.30 – 20.45 (Oosthorst 215 – gebouw is open)
  • Borrel:                                             21.00 – zo laat als je wilt (Vestingbar)

Studenten die het vak Energie en Warmteleer hebben gevolgd, kennen Hans ongetwijfeld. Hans is de fictieve hoofdpersoon uit de eindopdracht, die onlangs zijn tweede oudejaarsconference heeft gehouden. Hans stuitert nog van de napret.

Voor iedereen die dit optreden gemist heeft, of het nog eens wil terugzien, draait in de Oosthorst (eenmalig) een opname van dit festijn over het leven van Hans. Niet alleen de creaties van de studenten duiken hierin op onverwachte wijze op, ook gevoelige thema’s als de kabinetsplannen en de ongesteldheid van Blackboard komen aan bod.

Na afloop van de film is er gelegenheid om in de Vestingbar een drankje te nuttigen onder het genot van een praatje. Drankjes zijn op eigen kosten en praten zul je ook zelf moeten doen. Uiteraard ben je welkom om óf alleen de film, óf alleen de borrel te bezoeken.

Donderdag 10 maart 2011 – “Herkans Hans” – 12.40 tot 13.30 – Oosthorst 215
Een verkorte maar niet gecensureerde versie van de film van 15 februari wordt op klaarlichte dag opnieuw vertoond, omdat vele studenten en medewerkers op de avond van de filmpremière te bang waren om in het donker de Horst binnen te gaan.

Dinsdag 15 maart 2011 – “Koens specialiteiten” – 12.30 tot 13.45 – Horst, centrale hal
koenst-2011 (6) koens specialiteiten
Universiteiten moeten bezuinigen. Studenten moeten hard doorstuderen en moeten op rantsoen. De tap moet dicht, het dictaat moet open… Om deze barre tijd door te komen, wil ik iedere passerende student/studerende passant bij de hoofdingang van de Horst een voedselpakketje aanbieden. GRATIS!
Wat er precies op de menukaart staat, kun je slechts proefondervindelijk vaststellen door langs te komen. Het gaat in ieder geval om een zoete familietraditie, die uitblinkt door eenvoud!

Donderdag 17 maart 2011 – lezing “Gebouw of meubel?” – 12.40 tot 13.30 – Oosthorst 215
Al eeuwenlang leven architecten, vormgevers en beeldend kunstenaars zich uit op het uiterlijk van pijporgels. Belangrijke ontwikkelingen in de geschiedenis van (meubel)kunst en architectuur zie je samenkomen en op verrassende manieren uitgewerkt in orgels. Zo ontstaan vaak interessante hybrides tussen meubelstuk en zelfstandig gebouw.

Eén van de dingen die ik, behalve het beluisteren, zo leuk vind aan orgels, is het bewonderen van al deze artistieke uitingen en daarin verbanden en ontwikkelingen leren zien. En wat dat betreft zitten we in Nederland goed, want nergens anders bestaat zo’n diversiteit en rijkdom aan historische, monumentale orgels.

Die inzichten en dat plezier hoop ik met deze lezing uit te dragen. En misschien dat er op de UT een vormgever is die uit deze kennismaking frisse inspiratie weet te halen, of zelfs een nieuwe impuls kan geven aan de vormgeving van orgels?

Dinsdag 26 april 2011 – spel “Elementair Twister” – 12.30 tot 13.45 – hoofdingang Horst
Bijna iedereen heeft wel eens met de handen en voeten in de knoop gezeten op de gekleurde stippen van Twister. Speciaal voor de UT is er nu een meer academisch verantwoorde variant op dit befaamde spel, die volgens wetenschappers “een veel meer elementaire basis heeft dan authentiek Twister”. Vaag verhaal? Kom naar de wereldpremière van Elementair Twister en je zult het meteen begrijpen en in je element zijn.

Iedere passant kan even meedoen en ondanks inmenging van academische elementen blijft de hilariteit gegarandeerd.

Dinsdag 3 mei 2011 – lezing “Stevels en pulpeten” – 12.40 tot 13.30 – Oosthorst 218
Hoe werkt een orgel en welke ontwikkelingen vallen daarin door de eeuwen heen te bespeuren? Door veel historische orgels van binnen te bestuderen en zelf een klein orgel te bouwen, verdiep ik me graag in die vragen.

Met deze lezing wil ik iedereen die ook altijd wil weten hoe dingen in elkaar zitten, meevoeren naar het innerlijk van een orgel. Vaak zijn orgels complete huizen, met etages vol balgen, pijpen en mechanieken, waartussen je kunt rondlopen. Spannend!

Dinsdag 10 mei 2011 – “6tafette” – 12.40 tot 13.30 – Horst, Carré, Waaier, Zilverling, Ravelijn, Citadel 
Om te vieren dat wij allemaal (al is het maar gebouwmatig) met elkaar verbonden zijn, van Horst tot Citadel, houden we een indoortocht door de zes gebouwen en hun loopbruggen. Met een meterslange Koenstslang, een imposant maar volstrekt ongevaarlijk wezen, speciaal voor deze gelegenheid gevangen in de binnenlanden van Koenistan, zullen we een optocht vormen. Op onze weg hopen we zo veel mogelijk mensen uit diverse gebouwen te verbinden. Want de loopbruggen verbinden vooral de gebouwen en (nog) niet zozeer de mensen…

Woensdag 8 juni – Centrale Onderwijsprijs UT

  • Presentaties en verkiezing                                    13.30 – 16.00 (Horst, C101)
  • Borrel met bekendmaking winnaar:                  va. 16.00 (Borrelkelder Concept)

Officieel geen activiteit van het festival Koenst 2011, maar als het goed is minstens zo spectaculair. In deze finale om de titel ‘UT-Docent van het Jaar 2011’ mag ik het opnemen tegen twee andere docenten, van wie ik hoge verwachtingen heb. We geven alledrie een college over ons vakgebied en uiteindelijk wordt er maar één de echte onderwijsko(e)ning… Spannend!

Rondstreeks 14.00 uur en 14.30 uur zijn de andere kandidaten aan de beurt en mijn college begint waarschijnlijk iets na 15.00 uur.

Zie de uitslag van de prijs bij het onderdeel ‘Koen van Andel‘ op deze site!

Zaterdag 11 juni – Excursie “Jullie muziek & mijn muziek” – Utrecht & Zwolle

  • Utrecht:                                                                       ca. 11.45 – 14.15
  • Zwolle:                                                                        ca. 16.30 – avond

Je kunt naar keuze de gehele dag volgen, of slechts één van beide delen.

koenst-2011 (8) zwolleAls slotakkoord van het drieluik over orgels wil ik jullie op een zaterdag meenemen langs een paar bijzondere orgels en de schitterende gebouwen waar ze in staan. We vertrekken per trein van station Enschede tegen 9.30 uur naar mijn orgel in Utrecht, dat we zullen beluisteren, uitgebreid proberen en van binnen bekijken.

Namiddag en avond zijn we te gast in Zwolle (zie foto), waar we rondom een monumentaal, historisch orgel van wereldklasse uitleg en demonstraties krijgen van een minstens zo goede beroepsorganist. In een workshop zullen we ontdekken hoe een orgelconcert wordt voorbereid. Bij elk stuk moeten de mooiste klankkleuren (registers) worden gezocht en daarbij mogen we allemaal meebeslissen. Als afsluiting speelt de organist in Zwolle de muziek die we samen hebben voorbereid in een (besloten) mini-concertje. Daarbij mag iedereen meehelpen bij het bedienen van de registerknoppen.

Maar het moet deze dag niet alleen gaan om orgels en orgelmuziek!!! Jullie maken kennis met mijn muziek, dan wil ik ook jullie muziek horen. Dus bespeel je een instrument, neem het mee! Zing je graag, ga je gang! Er is tijd ingeruimd om elkaar te laten horen wat voor muziek je zelf graag maakt of luistert!

Woensdag 15 juni – luisteravond “Woorden en akkoorden” – 21.00 uur – Locatie: volgt na aanmelding
Behalve orgelmuziek bewonder ik ook veel andere muziek. Met name door de melodieën, akkoorden, muzikale vormen, teksten, stem, originaliteit en inzichten van Ramses Shaffy (1933 – 2009) ben ik altijd gegrepen. Op een veel diepgaandere wijze dan vele andere artiesten verwoordt en verklankt hij thema’s die in mijn leven essentieel zijn en ongetwijfeld ook in het leven van iedereen om mij heen – al dringt zijn werk daar volgens mij niet zo door. Daar breng ik graag verandering in!

Met iedereen die oprecht openstaat om zijn muziek te verkennen en aan de hand daarvan eens beschouwend naar onszelf te kijken, wil ik bekende en vooral ook minder bekende nummers van Shaffy luisteren en zal ik vertellen wat daaraan voor mij zo waardevol is. Benieuwd wat het bij jullie oproept!

Woensdag 22 juni – modeshow “Haute couture, haute friture” – 12.45 tot 13.00 – Locatie: ingang Horst
Het kan voor sommigen als een verrassing komen, maar ik moet verklappen dat ook ik diep van binnen modegevoelig ben. Mode, ja, kleding! Ik heb een heel uitgesproken eigen stijl, maar bijna niemand weet dat nog. Vooralsnog hield ik dat binnenshuis, maar nu ik een paar modellen heb gevonden die samen met mij mijn kledinglijn willen showen, mag iedereen het zien. Haute couture met een Koenstige snit…

koenst-2011 (7) haute coutureWat wordt er op de modeshow zoal vertoond? Het exclusieve kledingstuk dat op de foto hiernaast te zien is, is slechts het tipje van de sluier. In spreekwoordelijke zin uiteraard, want de wakkere lezer zal terecht opmerken dat er op deze foto geen sluier te bekennen is.

De koenstige bretels, vervaardigd uit hoogwaardig rood-wit afzetlint, verklappen daarentegen wel dat er in de Koenst 2011 zomercollectie is gewerkt met onconventionele materialen…

De echte modellen en hun kleding worden hier niet afgebeeld, om aan hun privacy tegemoet te komen. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden om toch nog een indruk op te doen van de kleding of deze zelfs te passen.